Mobiliteitsplan 2024

We willen er voor zorgen dat het voor iedereen gemakkelijk, veilig en prettig is om zich te verplaatsen. Mobiliteit, hoe mensen en goederen zich bewegen van de ene plek naar de andere in onze gemeente, speelt hierbij een belangrijke rol. We willen graag uw hulp en ideeën om de verkeersveiligheid te verbeteren, omdat mobiliteit veel verschillende kanten heeft. Dit staat centraal in ons mobiliteitsplan.

Waar u woont, werkt en plezier maakt, heeft invloed op hoe u zich verplaatst. Er zijn ook veranderingen in de samenleving die invloed hebben, zoals steeds snellere fietsen, een groeiende oudere bevolking en meer mensen die de gemeente bezoeken voor recreatie. We nodigen iedereen uit om mee te denken over ons mobiliteitsplan.

In stappen meedenken over het Mobiliteitsplan

In maart 2023 hebben we de raad bijgepraat tijdens een raadsinformatieavond. We hebben gesproken over hoe we de punten willen aanpakken en wat de volgende stappen zijn. Deze bijeenkomst was open voor iedereen, en u kunt de video bekijken op de gemeenteraad website.

Mede op basis van alle informatie die we tijdens deze avond hebben verzameld, gaan we een definitief plan maken voor het mobiliteitsplan. Dit plan komt tot stand in 3 stappen. We proberen hierbij op verschillende manieren zoveel mogelijk inwoners, belanghebbenden en experts te betrekken, zodat iedereen kan meedenken.

Planning 

  • Oktober 2023 – januari 2024 - Stap 1: onze huidige situatie en toekomstplannen.
  • Januari 2024 – juni 2024 - Stap 2: onze plannen en tijdlijn voor acties.
  • Juli 2024 – oktober 2024 - Stap 3: opleveren mobiliteitsplan.

Stap 1: onze huidige situatie 

(oktober 2023 - januari 2024)

  • Met een enquête haalden we informatie op over de huidige verkeerssituatie in onze dorpen. De enquête voor het Mobiliteitsplan 2024 is inmiddels afgesloten. We hebben we in 3 weken in totaal 687 ingevulde enquêtes ontvangen. Op de interactieve kaart zijn 1480 punten aangegeven, waarvan 187 positief en 1293 aandachtspunten. Hiermee kunnen we verder met onze analyse om de stand van zaken van verkeer en vervoer binnen onze gemeente op te maken. De punten op de interactieve kaart geven ons daarnaast ook input voor verbeteringen op bepaalde wegen of kruispunten wanneer we deze gaan herinrichten. Bedankt voor jullie reacties op de enquête en dank aan iedereen die mee heeft gedaan. We hebben de raad hierover geïnformeerd, met onder andere een presentatie (pdf, 3 MB)
  • We luisteren naar wat belangenverenigingen zoals de Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland te zeggen hebben. We doen dit door een groep mensen samen te brengen die hun advies delen, de 'klankbordgroep'. In deze groep zitten ook mensen van de verkeerspolitie, het openbaar vervoerbedrijf en verschillende groepen van bewoners en ondernemers. Daarnaast praten we binnen de gemeente met verschillende collega's om te begrijpen hoe verkeer en vervoer invloed hebben op hun werk.
  • Alles wat we te weten komen, gebruiken we om een plan te maken, een 'visie'. Deze visie laten we aan de gemeenteraad zien, en zij kunnen dan beslissen welke regels we moeten maken voor mobiliteit in de toekomst.

Stap 2: ons plan en beeld van de toekomst

(januari 2024 – juni 2024)

  • We beginnen met het verzamelen van informatie in de eerste stap. Met deze informatie maken we een beeld van de toekomst. We bespreken dit beeld intern binnen de gemeentelijke organisatie om een begin te maken met een plan voor wat we willen gaan doen.
  • Met dat toekomstbeeld en het begin van ons plan gaan we praten met verschillende collega's van afdeling verkeer, de eerdergenoemde klankbordgroep en ook met partners in de regio, zoals andere gemeenten en organisaties zoals PWN en Staatsbosbeheer. Als dat nodig is, kunnen we ook diepere gesprekken voeren met groepen in onze gemeente over specifieke onderwerpen.
  • Na het verwerken van alle feedback die we krijgen, willen we graag weer met u praten om te zien of u het eens bent met ons plan. Als dat nodig is, kunnen we nog wat aanpassingen doen op basis van uw ideeën.

Stap 3: opleveren mobiliteitsplan 

(juli 2024 – oktober 2024)

  • We laten het eerste idee voor het mobiliteitsplan zien aan de gemeenteraad en daarna kan iedereen het bekijken en erop reageren. Jij kunt ook je mening geven door een inspraak-reactie in te sturen.
  • We luisteren naar wat iedereen zegt en proberen het mobiliteitsplan beter te maken op basis van de inspraak-reacties waar dit mogelijk is.
  • De gemeenteraad praat over het plan tijdens de commissie- en raadsvergadering. Uiteindelijk wordt het definitieve mobiliteitsplan voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming.

Mobiliteitsplan -  volgende stap: het conceptplan

Het afgelopen jaar hebben we verder gewerkt aan het opstellen van het Mobiliteitsplan voor de gemeente Bergen. Dit hebben we samen gedaan met het adviesbureau Goudappel. Met u via een online enquête en een klankbordgroep bestaande uit belangenverenigingen (Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, ANWB, Adviesraad Sociaal Domein, etc.) en ondernemers. Het concept is klaar en willen we graag met u delen.

Inloopavond Mobiliteitsplan

  • Wanneer: Op dinsdag 17 september 2024 organiseren wij een inloopavond voor u.
  • Waar: in de raadzaal van de gemeente Bergen, De Beeck.
  • Adres: Molenweidtje 2 1862 BC  Bergen, (na binnenkomst eerste trap rechts).
  • Tijd: 19.00 – 21.00 uur.

Presentatie conceptplan

Aan de hand van de volgende 5 thema’s presenteren wij het mobiliteitsbeeld van de gemeente Bergen:

  1. Veilig samen op weg.
  2. Gezonde en duurzame mobiliteit.
  3. Overstappunten en parkeren bij de stranden.
  4. Vitale kernen.
  5. Aanpak van lokale knelpunten.

Op de inloopavond tonen we op posters wat de belangrijkste speerpunten zijn per thema. Wij geven u de mogelijkheid om vragen te stellen en ons suggesties te doen, mocht u vinden dat er iets mist. 

Samenwerken in één gemeente

We organiseren één inloopavond voor alle dorpskernen in de gemeente Bergen. De genoemde thema’s raken alle dorpen in onze gemeente. Een veilig ingerichte weg zien wij bijvoorbeeld niet als een weg op zichzelf, maar als een belangrijke schakel in het wegennet van de gehele gemeente. 

Dit geldt ook voor de bereikbaarheid van onze stranden. Keuzes in de bereikbaarheid van het ene strand, hebben effect op de andere stranden. Daarom organiseren we één inloopavond, waarin wij u vragen om niet alleen als inwoner van één van de dorpen mee te denken, maar vooral als inwoner van de hele gemeente. 

Wat is een mobiliteitsplan?

Het mobiliteitsplan maken we voor u. Het nieuwe plan gaat zorgen voor een verbetering van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van de verschillende dorpen in onze gemeente. Het is gericht op het creëren van een veilige en duurzame mobiliteitsomgeving waar zowel u als inwoner als onze bezoekers zich veilig en gemakkelijk van a naar b kunnen verplaatsen, en waarbij de negatieve effecten voor de leefbaarheid zoveel mogelijk worden beperkt.

Dit plan is opgesteld vanuit een brede visie: wij kijken naar de verschillende ontwikkelingen in onze dorpen en proberen met het plan ook bij te dragen aan andere doelen dan alleen verkeerskundige doelen. Verkeer is geen doel op zich, het is een middel om verschillende functies met elkaar te verbinden. Het draagt bijvoorbeeld bij aan de aantrekkelijkheid voor inwoners en bezoekers, maar ook aan de economische ontwikkeling van onze dorpen. 

Wat hebben we gedaan?

Voor dit mobiliteitsplan hebben we een uitgebreide inventarisatie gemaakt van het karakter van en de verkeerskundige knelpunten in de gemeente. Hiervoor hebben we veel mensen geraadpleegd:

  • Om de doelstellingen voor de gemeente goed in beeld te krijgen hebben we samengewerkt met ambtenaren van verschillende disciplines: naast verkeer bijvoorbeeld ook specialisten op het gebied van toerisme, wonen, ruimtelijke ordening en economie.
  • We hebben tijdens een raadsinformatieavond met behulp van diverse stellingen opgehaald hoe over diverse thema’s wordt gedacht en welke onderwerpen belangrijk worden gevonden.
  • Via een digitale enquête onder inwoners hebben we ook aan de bewoners en andere belanghebbenden in de gemeente gevraagd om aan te geven wat zij belangrijk vinden en waar zij verkeerskundige knelpunten ervaren. Bijna 700 respondenten hebben de enquête ingevuld.
  • Er is een klankbordgroep samengesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van onder andere de ondernemersverenigingen, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, Rover, ANWB, Motorrijders Actie Groep, LTO, Transport en Logistiek Nederland en de Adviesraad Sociaal Domein Bergen. Samen met de klankbordgroep is nagedacht over knelpunten en oplossingen op het gebied van mobiliteit.

Alle belanghebbenden zijn 2 keer geraadpleegd, zowel tijdens de inventarisatie als tijdens het opstellen van het conceptplan.

Hoe nu verder?

Na de inloopavond verwerken we uw laatste suggesties in het conceptplan en ronden we het mobiliteitsplan af zodat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad het plan kunnen behandelen. Het doel is om het mobiliteitsplan eind 2024, uiterlijk begin 2025 te laten vaststellen door de gemeenteraad.

Het mobiliteitsplan komt niet in een lade te liggen. Nadat de gemeenteraad het plan heeft vastgesteld starten we met het uitvoeren van de opgenomen projecten in de uitvoeringsagenda. Op deze manier zorgen we er daadwerkelijk voor dat de voorgenomen doelstellingen worden bereikt: het creëren van bereikbare, leefbare en veilige dorpen in onze mooie gemeente. 

Toelichting verkeersonderzoek Egmond aan den Hoef (2022)

In 2022 heeft het adviesbureau Sweco onderzoek gedaan naar hoe het verkeer in Egmond aan den Hoef verloopt. Voor het onderzoek zijn wij bij u langsgegaan om te horen wat u van de huidige verkeerssituatie in Egmond aan den Hoef vindt. Om dit onderzoek te doen, hebben we naar uw mening geluisterd over de huidige verkeerssituatie in Egmond aan den Hoef. Op basis van uw ideeën heeft adviesbureau Sweco enkele aanbevelingen gedaan:

  • We kunnen het verkeer op de belangrijke wegen in Egmond aan den Hoef efficiënter laten verlopen door de verkeerslichten op het kruispunt bij de Albert Heijn te verbeteren.
  • Om het centrum van het dorp beter bereikbaar te maken, vooral vanuit Alkmaar, willen we de Slotweg en het bijbehorende parkeerterrein opnieuw inrichten. Hierbij letten we op het voorkomen van sluipverkeer en het veilig maken voor fietsers.
  • Om de veiligheid op de Nieuwe Egmonderstraatweg en de Herenweg te verbeteren, willen we de snelheidslimiet verlagen naar 30 km/uur. Maar hiervoor moeten we de wegen ook goed inrichten, met aandacht voor fietsers en veilige oversteekpunten.

Voor deze aanbevelingen is meer onderzoek nodig. Sommige zaken nemen we op in ons mobiliteitsplan, terwijl we ook al bezig zijn met verder onderzoek, zoals bij de verkeerslichten die in 2025 worden vervangen. We willen graag de beste oplossingen vinden.

We nemen de discussie over de maximumsnelheid van 30 km/uur binnen de bebouwde kom en de veiligheid van fietsers mee in ons mobiliteitsplan. Deze onderwerpen van belang zijn voor alle dorpen in de gemeente Bergen. Daarom nodigen we u uit om deel te nemen aan onze vragenlijst. Uw inzichten zijn nodig, samen met de aanbevelingen uit het verkeersonderzoek, om ervoor te zorgen dat mobiliteit bijdraagt aan een veilige, aangename, en goed bereikbare gemeente.

Meer informatie of vragen

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Bram Wever via 088 909 9144, of info@bergen-nh.nl (graag bij onderwerp vermelden: Mobiliteitsplan Bergen).

Zie voor meer informatie ook IkdenkmeeoverBergen.