Wateroverlast

De gemeente werkt aan de afvoer van huishoudelijk afvalwater en regenwater (hemelwater). De gemeente beheert ook de grondwaterstanden in het openbaar gebied binnen de gemeentegrenzen. De gemeente is één van de partijen in het waterbeheer. 

Buiten de bebouwde omgeving spelen het Hoogheemraadschap, PWN en de provincie Noord-Holland een belangrijke rol. Samen werken we aan een veilige en fijne leefomgeving voor de inwoners waarin voldoende (drink)water beschikbaar is en waarbij wateroverlast zoveel mogelijk wordt beperkt.

Wat doet de gemeente

De gemeente is verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater (regenwater), huishoudelijk afvalwater en beheert de grondwaterstand in de openbare ruimte zoals straten, pleinen en parken. Bij blijvende grondwateroverlast in deze gebieden, neemt de gemeente passende maatregelen.

Bij het ontwikkelen van nieuwe woonwijken beoordeelt de gemeente of er voldoende maatregelen worden genomen om wateroverlast zo veel mogelijk te voorkomen. 

Het bouw- en woonrijp maken is vaak een combinatie van maatregelen die de kans op wateroverlast verkleinen:

  • Ophogen van bouwgrond met zand.
  • Aanleggen van sloten, wadi’s (groene greppels).
  • Eventuele afwatering.

Maatregelen bij wateroverlast

Bij wateroverlast neemt de gemeente maatregelen, als:

  • De overlast regelmatig terugkeert of
  • de overlast langdurig is en 
  • deze maatregelen goed werken. 

Per situatie beoordelen we welke maatregel geschikt is. De gemeente is het aanspreekpunt voor vragen over grondwater.

Wat kunt u zelf doen

Een woningeigenaar is verantwoordelijk voor de grondwaterstand onder zijn huis en in de tuin. De eigenaren nemen zelf maatregelen op hun terrein om wateroverlast te voorkomen. De gemeente heeft hier subsidies voor beschikbaar. 

Een aantal manieren om wateroverlast rondom uw huis te voorkomen zijn:

  • Regenwater opvangen. Vang water op in een regenton, in een waterschutting of met een groen dak. Of plaats infiltratievoorzieningen in de grond.
  • Tegels vervangen voor groen of zachte grond. Met aangepaste grond, kan water beter de grond in lopen. Verwijder daarom tegels voor groen. Of plaats grind of waterdoorlatende tegels.
  • Regenpijp loskoppelen. Koppel de regenpijp los van het riool en laat dit water stromen naar één van bovenstaande oplossingen.

Meer informatie over dit onderwerp en beschikbare subsidies voor deze maatregelen vindt u op Klimaatplein Bergen.

Melden van wateroverlast

Maak een melding van wateroverlast als u in de openbare ruimte een plek ziet waar vaak wateroverlast is. Wij nemen deze melding in behandeling en bekijken of maatregelen nodig zijn.

Met wie werkt de gemeente samen

Wij werken nauw samen om het waterbeheer te verbeteren en overlast te beperken. 

Hoogheemraadschap voor oppervlakte water

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) regelt de waterstanden van het oppervlaktewater. In het landelijk gebied wordt met het waterpeil de grondwaterstand beïnvloedt. Als de afstand tot oppervlaktewater groot is, zijn vaak wel aanvullende maatregelen nodig om de grondwaterstand goed te regelen. 

Het Hoogheemraadschap is uw eerste aanspreekpunt voor vragen over oppervlaktewater en dijkbeheer. Meer informatie over wat het hoogheemraadschap doet vindt u op de website van HHNK.

PWN in bos- en duingebied

In de bos- en duingebieden is PWN verantwoordelijk voor het beheer. PWN zorgt voor het behoud van deze natuurrijke gebieden en voor voldoende schoon drinkwater. Meer informatie over waterbeheer in de duinen vindt u op de website van PWN.

Provincie voor infrastructuur, natuur en milieu

Provincie Noord-Holland is verantwoordelijk voor infrastructuur, natuur en milieu. Hierdoor zijn zij ook een schakel in het waterbeheer in onze provincie. Meer informatie over waterbeheer door provincie Noord-Holland.

Informatie over de wateroverlast op de N510 in Bergen leest u op de website van provincie Noord-Holland.

Samenwerking grondwater in beeld