Nieuw monument in Bergen: Villa Jachtduin

Villa Jachtduin aan de Eeuwigelaan 38 in Bergen kreeg op 23 september de status gemeentelijk monument. De villa verdient deze monumentale status omdat de binnen- en buitenkant van het huis en de tuin grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven.

De aanwijzing als monument is op verzoek van de eigenaren zelf. Ze zijn trots op hun eigendom en koesteren deze bijzondere villa. De monumentenstatus biedt een goede bescherming voor het pand tegen sloop en aantasting. Maar het betekent ook dat de eigenaar aan meer regels gebonden is voor het monument. Het is daarom bijzonder dat een aanwijzing als monument door de eigenaren zelf aangevraagd is. Wethouder Ernest Briët (Kunst en Cultuur) heeft het monumentenschildje overhandigd aan de trotse eigenaren. 

Mooi schildje bij de deur

De eigenaren lichten toe: ‘Omdat wij vreesden dat ons mooie huis het slachtoffer zou worden van de sloophamer, die in Bergen meer dan danig te werk gaat, hebben we ons tot de gemeente gewend met het verzoek of we in aanmerking zouden komen voor de status van monument. Na grondig onderzoek is het dan zo ver. Op 23 september krijgen wij een mooi schildje bij de deur en bij het hek om aan te geven dan wij ‘onaantastbaar’ zijn! Omdat ons huis in oorsprong in het jachtgebied van de Heren van Bergen lag kreeg het al snel de naam ‘Jachtduin’  en onze leus is nu: Ook zonder jacht is ‘t Jachtduin een pracht!’ 

Engelse landhuisstijl

Jachtduin behoort tot de oudste villa’s langs de Eeuwigelaan. Het is in 1930 gebouwd naar ontwerp van architect J.W.F. Hartkamp. Het pand is ontworpen in de Engelse landhuisstijl, vermengd met elementen uit de Amsterdamse school. Kenmerkend voor de villa is de landelijke en vriendelijke uitstraling door de ongepleisterde bakstenen buitenmuren, rieten dak, grote erker en ambachtelijke details. 

Naar Engels voorbeeld is ook de indeling van het huis met een grote hall, waar de kamers losjes maar logisch omheen gegroepeerd zijn. Het is in dit huis nog allemaal aanwezig, net als de lambriseringen en de tegels. Extra bijzonder is dat de bosachtige tuinaanleg met natuurlijk reliëf nog aanwezig is. Het reliëf is nog een restant van de oude duinen en dat sluit prachtig aan bij de stijl van het huis. 

Monumentale waarde heel duidelijk

Er gaat een uitgebreid onderzoek vooraf aan het aanwijzen van een monument. Om de monumentwaardigheid van een pand te motiveren is een vergelijking van het mogelijke monument met andere panden in de gemeente die erop lijken nodig. Bij villa Jachtduin was de monumentale waarde heel duidelijk aantoonbaar. Voorafgaand aan de aanwijzing is met de eigenaren gesproken, architectuurhistorisch onderzoek uitgevoerd en advies ingewonnen bij de Commissie Cultuurhistorische Kwaliteit. Met deze nieuwe monumentale status blijft de historie van de villa bewaard voor toekomstige generaties.