Wethouders nemen taken burgemeester over

Op 8 oktober vond een bijzondere raadsvergadering plaats over het onderzoeksrapport (Bij)zonder Besluit. Tijdens deze raadsvergadering heeft de gemeenteraad een motie van wantrouwen aangenomen tegen burgemeester Lars Voskuil. Hij legt voorlopig zijn taken neer. De 3 wethouders die nu het college vormen, vervullen alle taken van het bestuur van de gemeente Bergen. 

Dit doen zij totdat er definitief duidelijkheid is over de invulling van de rol van de burgemeester. Het college doet er alles aan om de impact voor inwoners, ondernemers en andere stakeholders klein te houden.

De wethouders werken daarnaast per direct aan herstel van de geconstateerde gebreken in de besluitvormingsprocessen, het gevraagde Plan van aanpak en verdere versterking van de open en transparante cultuur die de gemeente voorstaat.

Reactie college

Het college betreurt de gang van zaken rondom dit dossier. Zowel het college als de burgemeester reageerden voorafgaand aan de bijzondere raadsvergadering in een brief inhoudelijk en uitgebreid op het rapport. U kunt deze reacties hier lezen.

De aanbevelingen uit het rapport worden volledig overgenomen. Een aantal is direct na publicatie van het rapport door het college ingevoerd in de dagelijkse gang van zaken.

Update 16 oktober 2024: Lars Voskuil pakt deel taken weer op